Konkreta tips när du gör egna inbjudningskort och tackkort

Pappersstorlek, papperstjocklek och kuvert

Det vanligaste pappersformatet är A4 (297×210mm). I bokhandeln finns papper i många färger och gramvikter (gram/m²) i detta format. Vanligt skrivpapper väger 80g/m². För inbjudningskort och tackkort passar ett kraftigare papper bäst, mellan 160-220g/m².

Eftersom A4 är den vanligaste storleken används oftast halva A4-arket (kallas A5, 210×148mm) som sedan viks på mitten för att få det slutgiltiga formatet för t.ex. 4-sidiga dopkort (kallas A6, 105×148mm).

Kuvert som passar till A6-formatet heter C6 och är något större för att A6-korten ledigt ska få plats. Det finns naturligtvis många andra möjliga storlekar som ryms inom A4-formatet men då behöver du någon sorts skärapparat eller papperskniv för att renskära dina dopkort efter utskriften.

Bigning

När tjockare papper ska vikas på mitten måste korten ”bigas” för att vecket ska bli snyggt och för att undvika att pappersfibrerna i vecket spricker.

Du kan enkelt biga dina kort genom att lägga en linjal där vecket ska vara och dra änden av en tändsticka hårt mot papperet. Pappersfibrerna töjs då ut och spricker inte lika lätt när du viker kortet. Vid extra tjocka material kan man bygga upp en ”bigränna” som beskrivs här.

I bokhandeln eller på nätet finns även förbigade A4-ark för utskrift av t.ex. inbjudningskort och tackkort. A4-arken är då dels bigade men har även en perforering för att enkelt dela A4-arket i 2 A5-ark efter utskriften. Se utskriftsmateral.

Typsnitt och typografi

Handskriftstypsnitt eller typsnitt med lite snirkliga versaler passar bra att använda i dopkort. Men även raka motsaten – typsnitt med rena, raka linjer och kanske i grå färg kan tillsammans med dina bilder resultera i personligt utformade dopkort. Här är några exempel och länkar till webbplatser där man gratis kan ladda ner typsnitt.

Dopkort

Brock Script

Old Script

Renaissance